Polynesisch

Polynesisch

De Polynesische tattoos zijn afkomstig uit een gebied op aarde dat Polynesië wordt genoemd. Het gebied bestaat uit een groep eilanden die ligt binnen een driehoek die loopt van Nieuw Zeeland tot Hawaii en de paaseilanden.

De stijl kenmerkt zich door het gebruik van abstracte vormen en patronen gebaseerd op de natuur en het leven dat daarin voorkomt. Moana (oceaan) en Mana (spirituele krachten en energie) zijn twee termen binnen de Polynesische cultuur die de leidraad vormen van alle tribes.

Traditioneel gezien is het dragen van bepaalde patronen en motieven als tattoo voorbehouden aan de leden van Polynesische tribes (stammen). Dit zijn onder andere Maori, Marquesans, Samoaans, Tahitiaans en Hawaïaanse. De tattoos geven een status aan binnen de hiërarchie van de stam. De tattoos van de verschillende tribes worden gekenmerkt door het gebruik van verschillende patronen, vormgeving, plaatsing op het lichaam en intensiteit van inkt. Maori tattoos worden bijvoorbeeld sterk gekenmerkt door de ‘koru’ gebaseerd op het uiterlijk van een nieuw ontvouwend zilveren varenblad. Dit symboliseert nieuw leven, groei, kracht en vrede.

De Maraquesan stijl is afkomstig van de marquesas eilanden en kenmerkt zich door het gebruik van grotere zwarte vlakken. De tattoos bieden onder andere bescherming en kracht aan de strijders, maar ook voorspoed en veiligheid aan de vissers.

De stammen zijn dus zichtbaar van elkaar te onderscheiden door de tattoos die zij dragen. De tattoos geven een levensverhaal en kracht mee voor de persoon die de tattoo draagt en is dus ook altijd uniek aan een persoon en zijn of haar leven. Kopiëren van andermans tattoo zal geen geluk en vrede brengen en je draagt daarmee andermans levensverhaal op je lichaam.

Veel gebruikten vormen zijn bijvoorbeeld driehoeken, gebaseerd op haaientanden. De variatie hierin is oneindig en vanuit driehoeken zijn nagenoeg alle patronen op te bouwen. Ook symbolen voor speerpunten, vogels, schildpadden, roggen, hagendissen, voorouders en de oceaan komen veel voor in de Polynesische kunst. De variatie hierin is oneindig en zorgt dus ook keer op keer voor een uniek ontwerp.

Aangezien de tribes zo nauw met de natuur verbonden leven is het ook niet gek dat zij de natuur als inspiratie gebruiken bij creatieve uiting. Het lichaam wordt gezien als verbinding tussen Rangi (hemel) en Papa (aarde). Het bovenlichaam is gerelateerd aan de wereld en de aarde.

Wereldreizigers hebben de Polynesische kunst en tattoos verspreid en bekengemaakt over de gehele wereld. We zien dat veel terug in de tattoos die mensen dragen in onze westerse samenleving. Persoonlijk houd ik erg van de Polynesische tattoos omdat het een krachtige uitstraling geeft aan het lichaam. Het kan je helpen fases in je leven af te sluiten en voor een nieuw begin zorgen. Het bevat je levensverhaal en daarmee ook de herinneringen die jij koestert.

Sjoerd staat voor je klaar om samen met jou te werken aan een prachtige en unieke tattoo!